Jeugd heeft veel seks en begint vroeg

jeugdonderzoekseksViva onderzocht bij jonge meiden van 16 tot 21 jaar het seksleven, de uitkomst hiervan is op zijn minst verrassend maar eerder schokkend vinden wij. Het gedane onderzoek toont namelijk aan dat jongeren veel meer seks hebben dan bij vergelijkbare onderzoeken uit het verleden, op zich niks mis mee zou je misschien zeggen. Uit dit onderzoek is echter gebleken dat een groot gedeelte (62%) wel eens seks heeft gehad; zonder voorbehoedsmiddelen!

Daarbij geeft 37% regelmatig onbeschermde seks te hebben en slechts 53% maakt zich hier (soms) zorgen over. Dit betekent dus dat ongeveer de helft van de tieners het risico neemt om ziek te worden. Een zeer zorgwekkende zaak vinden we, tieners zijn zich blijkbaar niet bewust van de gevaren die zich met zich meebrengt. Ongewenste zwangerschap maar ook het risico op een seksueel overdraagbare aandoening is zeer groot, zeker voor het gedeelte dat aangeeft regelmatig onbeschermde seks te hebben.

We dachten dat alle voorlichting op het gebied van voorbehoedsmiddelen wel zijn vruchten had afgeworpen, helaas blijkt dus het tegendeel waar te zijn. Jongeren hebben volgens dit onderzoek ook op jongere leeftijd seks en maken zich er niet druk om. Wellicht dat Spuiten en slikken het onderwerp een keer kan aansnijden om de jonge generatie wakker te schudden. Onbeschermde seks, zonder vooraf testen is altijd gevaarlijk! Ben je bang dat je een SOA hebt opgelopen? Laat je zo snel mogelijk testen bij je huisarts of via een speciaal punt van de GGD.

Een reactie plaatsen